Reoccuring p0133 Fault Code

Post any Technical questions, advice or problems here

Moderator: Focus ST Moderators

Post Reply
Wayne_MagicmanST
-
-
Posts: 5
Joined: Mon Nov 20, 2017 1:49 pm
Make: Ford
Model: Focus
Type: 225 ST
Year: 2009

Reoccuring p0133 Fault Code

Post by Wayne_MagicmanST » Thu Jan 31, 2019 4:00 pm

Hi Guys.. I know this issue has been covered previously I see couple years ago, Id like to get some advice on this one as I have followed the previous topic advice and conducted further diagnosis and still my code is reoccurring.

I drive a 2009 FL ST with a stage 2 dreamscience map on. my fault that is reoccurring is p0133 Bank 1 Sensor 1 slow response. below you will see the items that I have cleaned, tested or replaced on the vehicle with means to end this code but sadly this code is very determined and keeps appearing, clear after clear after clear!

Battery (checked and tested all ok)
Alternator (checked and tested all ok)
Grounds and earth's cleaned and re-tighted
Cleaned 02 sensor
Replace the sensor itself
Clean maf
Test another MAF
Replace fuel rail sensor
Replace map sensor
Exhaust checked for leaks two different exhaust places, They report all fine!
Car logged and retuned
Loaded different map on
Changed induction time after time. Different mounts and bends (90 bend, 45 bend, bottom mount, top mount)
Maf has been placed at 12 O'clock - 6 O'clock no difference
Fuel pump at idle 405kpa

Any further advice on this would be appriciated or if you experienced this personally

Thanks

User avatar
Doonzeboy
+
Posts: 46
Joined: Wed Aug 07, 2013 12:51 pm
Make: Ford
Model: Focus
Type: ST
Year: 2010

Re: Reoccuring p0133 Fault Code

Post by Doonzeboy » Fri Feb 01, 2019 9:27 am

Epic topic, im having the same problem for over a year now.
Even changed software and problem still there.
What could it beeeee

User avatar
Stu
Site Moderator
Site Moderator
Posts: 41154
Joined: Fri May 05, 2006 3:50 pm
Make: Merc
Model: C63
Type: 507Edition
Year: 2013
Location: Kempton Park

Re: Reoccuring p0133 Fault Code

Post by Stu » Wed Feb 06, 2019 9:16 am

usually related to when the car is decatted - either run a mini cat or turn the rear O2 sensor off via software
Polo20vBIGT
Kia Sportage
Rustler Bakkie
507 Edition C63 - The Dragon
Nissan GTR - The Ninja ( on Its way )
Image

Wayne_MagicmanST
-
-
Posts: 5
Joined: Mon Nov 20, 2017 1:49 pm
Make: Ford
Model: Focus
Type: 225 ST
Year: 2009

Re: Reoccuring p0133 Fault Code

Post by Wayne_MagicmanST » Sat Feb 23, 2019 3:46 pm

Thank you for your response. I had a mini cat on didn't seem to make a difference. The sensor is on but mil has been turned off in the map. The sensor bring up fault is the top sensor on DP right up top not cat sensor

Not sure if rear sensor can be faulty and the top one is going off in its place as the rear one is disabled

Post Reply

Return to “General Focus Tech Talk”