Problems with Mod X... UPDATE

C21 Dreamscience Discussion

Moderator: C21 Dreamscience Dealer

+
Posts: 3211
Joined: Sat Oct 04, 2008 10:09 pm
Make: ford
Model: focus
Type: st225
Year: 2006

Problems with Mod X... UPDATE

Postby lanley v3 » Mon Feb 28, 2011 11:33 am

So I've been having problems with my car for the last 4 months.

Here's the story:
If say I'm in 4th gear and take my foot off the accelerator and bring the revs down to 2000rpm+- then I floor the gas. I can hear the turbo spooling/engine growl but as I hit 2300rpm+- there is like a flat-spot/hesitation/pause. It happens till 2600rpm+- then you can hear the engine start growling and turbo boosting.

I've checked logs and the throttle is closing big time from 86% down to 36% when the problem occurs. After 2600rpm the throttle opens up again.

When this flat-spot/hesitation/pause happens I see my peak boost does not hit 1.2bar.

So I've changed many things:
New Turbo
New MAF (cleaned it twice after replacing)
New MAP (cleaned once after replacing)
New Throttle body
New Lambda O2 sensor (did throw error code the other but hasn't come back)

I've also changed my induction from the GGR to the DSCI and ran octane as C21 suggested but still the same thing.

So someone suggested loading the older DS files from the UK. Loaded Perf+ and DSCI.
Guess what, problem doesn't happen with these maps.

I would ask DS UK but those okes are clueless and referred me to C21 so I've been constantly e-mailing him with logs and advice.

Don't know what to look into anymore. :(
Last edited by lanley v3 on Tue Mar 01, 2011 8:07 am, edited 1 time in total.
Image

+
User avatar
Posts: 17689
Joined: Fri Aug 08, 2008 2:41 pm
Make: Freckled
Model: White
Type: Legs
Year: 2011

Re: Problems with Mod X???

Postby Frecky_D » Mon Feb 28, 2011 11:45 am

It can't be mapping related, dude.
Otherwise EVERYONE would have this issue with MODX. I've been running MODX since who-knows-when and I've never had any issues with the mapping.

It'll be hardware related, but I have no idea what it'll be.

+
Posts: 3211
Joined: Sat Oct 04, 2008 10:09 pm
Make: ford
Model: focus
Type: st225
Year: 2006

Re: Problems with Mod X???

Postby lanley v3 » Mon Feb 28, 2011 12:02 pm

Frecky_D wrote:It can't be mapping related, dude.
Otherwise EVERYONE would have this issue with MODX. I've been running MODX since who-knows-when and I've never had any issues with the mapping.

It'll be hardware related, but I have no idea what it'll be.

That's why I put the ??? after the heading.

I've shown logs to Shaun and Prash. Everything looks normal except for the throttle closing.

The other thing is, do others actually look for the fault I'm having. Not exactly. This problem happens under the conditions I mentioned above. Does everybody do exactly what I'm doing you get what I'm saying?

Just don't understand why the stock map, Perf+, DSCI doesn't do it which is my other point.

I've got the DSCI induction, Radtec cooler, full 76mm exhaust.
Image

+
User avatar
Posts: 17689
Joined: Fri Aug 08, 2008 2:41 pm
Make: Freckled
Model: White
Type: Legs
Year: 2011

Re: Problems with Mod X???

Postby Frecky_D » Mon Feb 28, 2011 12:10 pm

Still doesn't change the fact that it only happens to you.

I'll test it on my way home today and report back tomorrow.
Ask STock to do the same.

+
User avatar
Posts: 4488
Joined: Mon Jul 10, 2006 12:34 am
Location: Kempton Park
Make: Ford
Model: Focus
Type: RS
Year: 2010

Re: Problems with Mod X???

Postby Prash - C21 » Mon Feb 28, 2011 12:13 pm

Frecky_D wrote:Still doesn't change the fact that it only happens to you.

I'll test it on my way home today and report back tomorrow.
Ask STock to do the same.


STock and I chatted about this on the weekend, and he doesn't seem to have any problems.
Prash

2010 Focus RS
1/4 mile = 12.765s @ 177.7 kph (MODDED)
1/4mile = 13.469s @ 175kph (100% Stock with 95RON)
1km = 241kph (MODDED)


EX 2009 Focus ST 1/4 mile = 13.6s @ 169 km/h @ Slippery Tarlton
Custom Tuned by C21 Engineering

+
Posts: 3211
Joined: Sat Oct 04, 2008 10:09 pm
Make: ford
Model: focus
Type: st225
Year: 2006

Re: Problems with Mod X???

Postby lanley v3 » Mon Feb 28, 2011 12:15 pm

Think I'm gonna have a brand new car by the end of it :lol:

Eish, now Ford is suggesting I replace fuel pump, lambda sensors.
Image

+
User avatar
Posts: 783
Joined: Wed May 20, 2009 3:15 pm
Make: ford
Model: focus
Type: st
Year: 2006

Re: Problems with Mod X???

Postby STock » Mon Feb 28, 2011 12:22 pm

I'll do a log for you but i still have ob in from the weekend, so things may look slightly different in logs
DS Ultra-C21 Custom
DS CAI
DS exhaust
Radtec cooler
Eibach springs
RS injectors
IPD
AS intake manifold
Cooling mist WMI

13.69 on streets Sport Compact 3 2011
13.60 [email protected] King of 1/4mile 2012
226km/h on 1km @ King of 1/4mile 2013

Image

+
Posts: 3211
Joined: Sat Oct 04, 2008 10:09 pm
Make: ford
Model: focus
Type: st225
Year: 2006

Re: Problems with Mod X???

Postby lanley v3 » Mon Feb 28, 2011 12:31 pm

STock wrote:I'll do a log for you but i still have ob in from the weekend, so things may look slightly different in logs

I can wait till you run the ob out. You got my bbm message right?
Image

+
User avatar
Posts: 2955
Joined: Tue Mar 31, 2009 5:22 pm
Make: Ford
Model: Focus
Type: ST
Year: 2006

Re: Problems with Mod X???

Postby Scorpion King » Mon Feb 28, 2011 12:45 pm

maybe your boost controller?
Image

+
User avatar
Posts: 8472
Joined: Mon May 15, 2006 5:09 pm
Location: Pretoria
Make: Ford
Model: Focus
Type: ST225
Year: 2007

Re: Problems with Mod X???

Postby KevSTer » Mon Feb 28, 2011 12:47 pm

Have you tried putting the stock Spark plugs back :?
2007 Ford Focus ST 5dr




Image

Ek Mod Alles!
User avatar
Posts: 8827
Joined: Sun Feb 25, 2007 7:32 pm
Location: Centurion
Make: Range Rover
Model: Evoque
Type: Dynamic
Year: 2013

Re: Problems with Mod X???

Postby Bloubul7 » Mon Feb 28, 2011 12:48 pm

Lanley, pm me your email addy. I will forward you my logs from the dyno on the weekend.
Playa25 wrote:he did nothing at first but when he side kicks started throwing punches from the side

Image

Current - RR Evoque
2011 Bantam 1.6i
ex - Focus ST
Ford Fiesta
Mazda RX 8
Ford Fiesta ST

+
User avatar
Posts: 783
Joined: Wed May 20, 2009 3:15 pm
Make: ford
Model: focus
Type: st
Year: 2006

Re: Problems with Mod X???

Postby STock » Mon Feb 28, 2011 12:50 pm

lanley v3 wrote:
STock wrote:I'll do a log for you but i still have ob in from the weekend, so things may look slightly different in logs

I can wait till you run the ob out. You got my bbm message right?

yeah got your long **** msg :lol:
DS Ultra-C21 Custom
DS CAI
DS exhaust
Radtec cooler
Eibach springs
RS injectors
IPD
AS intake manifold
Cooling mist WMI

13.69 on streets Sport Compact 3 2011
13.60 [email protected] King of 1/4mile 2012
226km/h on 1km @ King of 1/4mile 2013

Image

+
User avatar
Posts: 1102
Joined: Thu Jan 04, 2007 3:14 pm
Location: Sydney Australia
Make: Ford
Model: Focus
Type: ex.RS Ultimate Green
Year: 2010

Re: Problems with Mod X???

Postby Daav - C21 » Mon Feb 28, 2011 1:03 pm

KevSTer wrote:Have you tried putting the stock Spark plugs back :?



I suggested the same thing while back ...
http://www.kwdealer.com.au

http://www.kwdealer.com.au/

+
Posts: 3211
Joined: Sat Oct 04, 2008 10:09 pm
Make: ford
Model: focus
Type: st225
Year: 2006

Re: Problems with Mod X???

Postby lanley v3 » Mon Feb 28, 2011 1:39 pm

I've put the stock RS plugs back in.
Forgot to mention that.
Image

+
Posts: 3211
Joined: Sat Oct 04, 2008 10:09 pm
Make: ford
Model: focus
Type: st225
Year: 2006

Re: Problems with Mod X???

Postby lanley v3 » Mon Feb 28, 2011 1:55 pm

And I've run injector cleaner
Image

Next

Return to C21 Dreamscience Discussion

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests