any help please

Moderator: Other Ford Moderators

+
User avatar
Posts: 70
Joined: Fri Mar 14, 2014 7:38 am
Location: now available in kempton park
Make: Ford
Model: fiesta
Type: ecoboost
Year: 2013

any help please

Postby blackacid » Fri Jun 17, 2016 2:22 pm

hi i have a ford figo tdci 1.4 duratorq ,i parked the car leaft it and then got back to the car started the car and drove of and then all o a sudden the car had like a slight jerk and it was gone within 2 seconds, then one morning it was so bad the car did not even want to start so i have changed to new injectors fixed the old ones replaced them all again.
the car starts first time every time idles like a dream and then all of a sudden its like the car have a miss for a 1min and the idles fine again, even if you drive the car drives fine and the its like a power loss jerks for a second or so then back up to power and i may ad with that it give out like a white greyish smoke.
Current: FIESTA ECOBOOST TITANIUM
Ex: Figo TDCI
Ex: ka baby ST
Ex: anglia with all the nice little bits and pieces
A special thank you to my sponsor, my WALLET

+
Posts: 646
Joined: Sun Oct 22, 2006 9:23 am
Location: Hiding somewhere in Cape Town
Make: Ford
Model: Fiesta
Type: ST
Year: 2014

Re: any help please

Postby TS.170 » Mon Jun 20, 2016 4:21 pm

I would start by checking fuel and air filters
Molten orange 2014 Fiesta ST
2010 Honda VFR1200 f
Ex 2010 Fiesta Titanium 1.6
Ex Focus ST 225
Ex Focus ST 170

+
User avatar
Posts: 70
Joined: Fri Mar 14, 2014 7:38 am
Location: now available in kempton park
Make: Ford
Model: fiesta
Type: ecoboost
Year: 2013

Re: any help please

Postby blackacid » Thu Jun 23, 2016 11:09 am

air filters changed twice MAF cleaned diesel filters changed 3 times still the same
Current: FIESTA ECOBOOST TITANIUM
Ex: Figo TDCI
Ex: ka baby ST
Ex: anglia with all the nice little bits and pieces
A special thank you to my sponsor, my WALLET

+
Posts: 646
Joined: Sun Oct 22, 2006 9:23 am
Location: Hiding somewhere in Cape Town
Make: Ford
Model: Fiesta
Type: ST
Year: 2014

Re: any help please

Postby TS.170 » Thu Jun 23, 2016 4:12 pm

Does the engine light come on ? If yes then have Ford or someone with the correct software check the fault code . That should point you in the right direction.
Molten orange 2014 Fiesta ST
2010 Honda VFR1200 f
Ex 2010 Fiesta Titanium 1.6
Ex Focus ST 225
Ex Focus ST 170

+
Posts: 646
Joined: Sun Oct 22, 2006 9:23 am
Location: Hiding somewhere in Cape Town
Make: Ford
Model: Fiesta
Type: ST
Year: 2014

Re: any help please

Postby TS.170 » Thu Jun 23, 2016 4:22 pm

Just a thought. How clean is your fuel. I once put petrol in at a garage. 5 min later my ST started jerking and the engine light came on. Took it to N1 City Ford who said my oxygen sensors were both stuffed. I contacted a different dealership and explained the story. Over the phone the technitian asked if it was also raining where I was. I said yes and he immediately told me I had water in my fuel. Had my fuel tank drained and refilled with fresh petrol. All was fine after that.
Molten orange 2014 Fiesta ST
2010 Honda VFR1200 f
Ex 2010 Fiesta Titanium 1.6
Ex Focus ST 225
Ex Focus ST 170

+
User avatar
Posts: 2363
Joined: Thu Apr 12, 2012 3:15 pm
Location: Edenvale
Make: Ford
Model: Focus ST
Type: Focus ST
Year: 2008

Re: any help please

Postby ash » Fri Jun 24, 2016 8:40 am

blackacid wrote:hi i have a ford figo tdci 1.4 duratorq ,i parked the car leaft it and then got back to the car started the car and drove of and then all o a sudden the car had like a slight jerk and it was gone within 2 seconds, then one morning it was so bad the car did not even want to start so i have changed to new injectors fixed the old ones replaced them all again.
the car starts first time every time idles like a dream and then all of a sudden its like the car have a miss for a 1min and the idles fine again, even if you drive the car drives fine and the its like a power loss jerks for a second or so then back up to power and i may ad with that it give out like a white greyish smoke.


log the car when idling normal - log when the drama occurs - compare logs and see whats what from there
Current: 06 Red Fo ST- GTX3076R
Current: 08 EO Fo ST - Build in Progress
Current: 10 White BMW 330D LCI M-sport

+
User avatar
Posts: 70
Joined: Fri Mar 14, 2014 7:38 am
Location: now available in kempton park
Make: Ford
Model: fiesta
Type: ecoboost
Year: 2013

Re: any help please

Postby blackacid » Wed Jun 29, 2016 10:52 am

TS.170 wrote:Does the engine light come on ? If yes then have Ford or someone with the correct software check the fault code . That should point you in the right direction.


no engine check light what so ever
Current: FIESTA ECOBOOST TITANIUM
Ex: Figo TDCI
Ex: ka baby ST
Ex: anglia with all the nice little bits and pieces
A special thank you to my sponsor, my WALLET

+
User avatar
Posts: 70
Joined: Fri Mar 14, 2014 7:38 am
Location: now available in kempton park
Make: Ford
Model: fiesta
Type: ecoboost
Year: 2013

Re: any help please

Postby blackacid » Wed Jun 29, 2016 10:53 am

TS.170 wrote:Just a thought. How clean is your fuel. I once put petrol in at a garage. 5 min later my ST started jerking and the engine light came on. Took it to N1 City Ford who said my oxygen sensors were both stuffed. I contacted a different dealership and explained the story. Over the phone the technitian asked if it was also raining where I was. I said yes and he immediately told me I had water in my fuel. Had my fuel tank drained and refilled with fresh petrol. All was fine after that.



diesel is clean no water droplets in the fuel
Current: FIESTA ECOBOOST TITANIUM
Ex: Figo TDCI
Ex: ka baby ST
Ex: anglia with all the nice little bits and pieces
A special thank you to my sponsor, my WALLET

+
User avatar
Posts: 70
Joined: Fri Mar 14, 2014 7:38 am
Location: now available in kempton park
Make: Ford
Model: fiesta
Type: ecoboost
Year: 2013

Re: any help please

Postby blackacid » Wed Jun 29, 2016 10:57 am

ash wrote:
blackacid wrote:hi i have a ford figo tdci 1.4 duratorq ,i parked the car leaft it and then got back to the car started the car and drove of and then all o a sudden the car had like a slight jerk and it was gone within 2 seconds, then one morning it was so bad the car did not even want to start so i have changed to new injectors fixed the old ones replaced them all again.
the car starts first time every time idles like a dream and then all of a sudden its like the car have a miss for a 1min and the idles fine again, even if you drive the car drives fine and the its like a power loss jerks for a second or so then back up to power and i may ad with that it give out like a white greyish smoke.


log the car when idling normal - log when the drama occurs - compare logs and see whats what from there


i did and it picks up no error codes what so ever.
Current: FIESTA ECOBOOST TITANIUM
Ex: Figo TDCI
Ex: ka baby ST
Ex: anglia with all the nice little bits and pieces
A special thank you to my sponsor, my WALLET

+
User avatar
Posts: 17084
Joined: Mon May 12, 2008 5:37 pm
Location: Krugersdorp
Make: Ford RS
Model: Golf 7R
Type: Audi TTRS
Year: 2010

Re: any help please

Postby myswys » Thu Jun 30, 2016 11:00 am

Can it not be a loose wire somewhere?
Image

+
User avatar
Posts: 3789
Joined: Sun Jul 22, 2007 8:49 pm
Location: Southern Suburbs, Cape Town

Re: any help please

Postby motor1 » Thu Jun 30, 2016 10:57 pm

Have you finished the tank you were using? Bluescreen's mom has the same car, gave endless problems till they figured out she was using 500ppm and should be 50ppm diesel. It is possible the wrong grade was sold to you.
r0ckf1re wrote:
bully wrote:lmao. when i crack doc tonight all those ous are gonna cry :lol: :lol: :lol: :lol:


I hope your; have time to get some racing in to :D


Youven
2004 Mondeo 2,0
Image

+
User avatar
Posts: 70
Joined: Fri Mar 14, 2014 7:38 am
Location: now available in kempton park
Make: Ford
Model: fiesta
Type: ecoboost
Year: 2013

Re: any help please

Postby blackacid » Sun Jul 24, 2016 8:21 pm

Tank was empty and 50ppm was put in (only drove with 50ppm) timing sensor replaced crank sensor was also replaced new oil feed to turbo replaced throttle pedal cleaned still intermittent missfire changed injectors again + new oem diesel filter new diesel lines fitted under airbox.
Now i dont know if it could be the EGR , MAF sensor or ECU failure(remap wulfchip +/- 5 months).
Still no codes picked up was at ford on saterday checked for any faults.

Im now up in arms with this car.
Current: FIESTA ECOBOOST TITANIUM
Ex: Figo TDCI
Ex: ka baby ST
Ex: anglia with all the nice little bits and pieces
A special thank you to my sponsor, my WALLET

+
User avatar
Posts: 929
Joined: Tue Dec 18, 2012 11:44 am
Make: Ford
Model: Ford
Type: Ford
Year: 1992

Re: any help please

Postby Shaunp » Mon Jul 25, 2016 6:23 am

Hey bud try sa 4x4 community forum. They have experience with diesel engines
Magic happens.

-
Posts: 16
Joined: Mon Jun 18, 2012 12:22 pm
Make: Ford
Model: Fiesta
Type: ST150
Year: 2009

Re: any help please

Postby crysomaniac » Sun Jul 31, 2016 3:51 pm

Fuel lines sucking air somewhere perhaps?

Return to General Ford Tech Talk

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest